En mysig familjedag i skogen

Kan utformas på många olika sätt beroende på deltagare, årstid och typ av marker. Överhuvud taget är det mysigt att ta med familjen till skog och natur. Ibland är vi fler familjer som slår oss ihop, särskilt om det gäller att resa längre bort. Men eftersom vi har lantlivet precis om knuten så kan vi även ge oss ut ganska oplanerat. Skall vi däremot plocka bär eller svamp ser vi till att barnen kan ägna sig åt annat, annars blir det ingen ordning på´t.

En enkel utflykt

Kan se ut ungefär så här. Förberedelser: Picknicklåda med kylklampar för det som behöver vara kallt. Ryggsäck med allt annat, vi har exempelvis tallrikar av hårdplast, muggar av plåt men riktiga bestick. Vi knallar på tills barnen blir trötta och under promenaden suger vi in allt som naturen ger. Ljud, lukt och synintryck. Vi tar inga foton, de bilder vi får i huvudet är i alla fall de bästa. Ofta har vi tur och hittar bra ställen att rasta på, där vi kan sitta bekvämt och skönt. Vi försöker gå åt olika håll varje gång men iland kommer vi till ställen som väl känns igen.

En mysig familjedag i skogen

Första stoppet

Blir för frukost. Hemma har vi bara stoppat i oss lite grann så vid niotiden är alla rejält hungriga, vi har då varit igång ett par timmar redan. Kaffe till oss vuxna och chokladmjölk till barnen. Vätskan kokar snabbt på gasolköket. Färdigbredda mackor därtill samt en skål med fil som toppas med nyttigt men energigivande tillbehör. Den här dagen har vi medvetet styrt kosan mot ett litet vattendrag för att slippa släpa med mängder med vatten. Skall vi vara borta hela dagen blir det tungt om packningen måste innehålla även diskvatten. Nere vid bäcken hittade våra barn, 8 och 11 år gamla och en av vardera sorten, en död liten sparv. Med en liten slev grävde vi en grav och höll en högtidlig ceremoni. Den yngsta som är tjej, grät en liten skvätt.

Målet

Hade vi tänkt skulle bli en höjd som vi tidigare inte varit uppe på. Klättringen blev inte fullt så besvärligt som tänkt men på ett par ställen måste vi lyfta upp de unga. Ändå blev de så trötta att vi måste bära dem sista kilometern. Maken fick först knalla upp med grejorna medans vi vilade. Den yngsta fick sitta i bärselen som håller ryggsäcken. Grabben satte sig på makens axlar. Det blev ett rejält konditions- och styrkepass som kändes ordentligt när vi äntligen fick vila. Belöningen blev en sanslöst underbar utsikt från klippans topp. Vi åt lunch bestående av köttfärsgryta som även innehöll makaroner, enklast så. Bröd därtill och saft att dricka.

Hemåt

Sista sträckan var nedför till en liten by. Därifrån tog vi bussen hem där alla slocknade i soffor och fåtöljer framför tv:n. En superskön söndag ute i naturen!