Ut i naturen med din hund

Ut i naturen med din hund, få motion och härlig upplevelse

Med en hund i ditt sällskap har du en god chans att komma ut mycket i naturen. Det är bra både för dig som hundägare och hundens hälsa. Tack vare en hund i ditt sällskap får du njuta av naturen året runt. Det är viktigt för en hund att få komma ut flera gånger om dagen, och de blir glada av till exempel ett höstlöv som virvlar i vinden. Du som hundägare får också en nyttig motion av att vara ute mycket. En promenad i skogen tillsammans med din hund är en härlig gemenskap och glädje, och är bra för bådas välbefinnande och hälsa. Att hunden får befinna sig i skogen betyder mer rörlighet och frihet att få springa än att gå längs trottoarer på gatan.

Så länge man följer skyldigheter så kan man röra sig med hunden överallt. När ni rör er i naturen bör ni ta hänsyn till andra hundar och människor. Även andra vilda djur ser hunden som ett rovdjur. Till exempel fåglar kan vara känsliga för att bli störda. 

Ut i naturen med din hund

Utflykter och längre promenader

Både kortare dagsutflykter längs stigarna är härligt för dig och hunden. Eller om du vill ut och vandra en längre sträcka under dagen med hunden, ta med dig en ryggsäck med vatten och snacks till både dig och hunden. Både du och din hund behöver fylla på med energi och vätska. Promenader i terräng är mer krävande för er båda och om ni är ovana vid det, kom ihåg att gå långsammare. Mellan 5-15 km kan vara en lagom dagstur, beroende på dins hunds ålder och skick. Stanna emellanåt, njut av naturen och koppla av. Håll er varma om årstiderna höst och vinter.

För det mesta är det frid och fröjd i vår svenska natur men om din hund inte lyssnar bra på din inkallning eller har vana att springa ifrån dig så håll den kopplad.

Tälta och vandringar

Om du vill ut och tälta med din hund så se till att ni har ett vattentätt tält. Hundar gillar ofta att sova i tält där de slipper mygg och får lite värme. Men du får själv välja om du vill sova i samma tält som din hund eller om hunden får sova i förtältet.

  • Om ni går längre vandringar som varar i dagar så håll ett öga på din hunds tassar, klor och trampdynor.
  • Packa ner den mat som din hund äter i vanliga fall och tuggben.