Lyssnar inte din hund? Tips från coachen.

Man ska öppna upp för kommunikation med sin hund. Om du tillrättar visar din hund vill du också få ett gensvar av hunden. Om hunden inte svarar tillbaka när du tillrättavisar, och du ger upp, du når inte fram till hunden, då öppnar helt enkelt inte hunden upp för kommunikation. Då har du förlorat mer än du vunnit. Hunden ser situationen som att det inte lönar sig att lyssna på dig för det belönas inte. Du har alltså lärt hunden att inte lyssna på dig för det är inte värt något.

Lyssnar inte din hund? Tips från coachen.Denna brist på kommunikation kan bero på flera orsaker. Hunden tycker du är tråkig, inte värd att lyssna på, och det du säger är inte intressant, eller att du väljer fel tillfälle att föra en ”diskussion” på. Så det är väldigt viktigt att tänka efter som hundägare när man väljer att tillrättavisa sin hund. Och när du tillrättavisar ska du vara lugn, inte arg, vara tydlig och använda fysisk kontakt, och röra vid hunden. Hunden svarar när du rör vid den och när du använder ditt kroppsspråk. Och när hunden svarar, för det måste den göra, ger du den en belöning.

Du måste visa hunden att det belönar sig att svara tillbaka på kommunikation. Hunden har ordförståelse och hunden måste förstå dess betydelse. Om man som hundägare använder orden Nej och Fy till sin hund, så vill man ju uppnå något. I denna situation vill du att hunden ska avbryta något den gör, men då måste hunden kunna innebörden i dessa ord.

Det handlar om inlärning som när du lär hunden sitt och ligg på kommando. Men självklart så måste du lära hunden detta, oavsett vuxen eller valp för att hunden ska kunna detta. 

Så får du en lydigare valp- några korta tips

Om du har en valp som inte riktigt vill lyssna, och som är bångstyrig och inte så lätt att hantera. Då är det viktigt att träna på vardagslydnad. Du ska börja träna valpen tidigt, så fort som möjligt. Efter ett par dagar med den nya valpen i hemmet kan du börja med övningar. Anpassa övningar och tempo efter valpen. Och ni skapar en bra och fin kontakt mellan er redan i ett tidigt stadie. En valp som lär sig mycket när den är ung kommer att ha lättare att lära senare i livet också. En valp lär sig snabbt, och om man vill lära en vuxen hund samma sak kan ta veckor.

Valpen behöver få mycket kärlek. Ett besvärligt hundbeteende är ofta symptom på dålig kommunikation mellan hund och hundägare. Det är viktigt att valpen lär sig hanteras och vara still när du torkar tassar och klipper klorna. Du ska hålla i valpen och visa att det inte är okej att gå iväg när ni torkar tassarna. Om hunden är stressad så håller du lugnt kvar den. Och också inkallningen måste fungera väl, så träna på att ropa på valpen och belöna den när den kommer till dig.

Ett annat sätt att öva på kontakten med sin hund är att träna på cirkuskonster hemma. Som ”vacker tass” och ”high five”.