Hur man vårdar en långhårig hund

Här följer lite tips på hur du vårdar din långhåriga hund.

Man får inte glömma bort tassarna och håret mellan tassarna som utsätts för all möjlig yttre påverkan. Snö, slask, is, kallt och salt sliter på hundens tassar. Tassarna är byggda för att klara det mesta men var uppmärksam på hur din hund beter sig eller reagerar. Det kan bildas snö eller klumpar av lera mellan tassarna om håret är för långt, vilket kan vara väldigt obehagligt för hunden. Använd en sax med avrundande spetsar.

Det är förebyggande att använda tassalva då frusen is mellan tassar och i trampdynorna kan orsaka problem. Torra tassar kan ge sprickbildning, och vägsaltet kan svida i trampdynorna.

Pälstyper och pälsens uppbyggnad

Hundar har olika typer av hårstrån. Underull som är tunnare hårstrån som skyddar mot väte och kyla. Och täckhåren som sitter djupt i hårsäcken, och de är längre än underullen. De är grövre med en tydlig färg.

Och det finns ju flera olika pälstyper som långhårig, korthårig, lockig, sträv, medellång, snörpäls och bandpäls. Alla hundar och pälsar mår bra av regelbundet badande och olika behandlingar. Man bör ta hand om sin hunds päls minst en gång i månaden med bad och schamponering.

Om din hund fäller så gör den plats för ny och fräsch päls. Hunden fäller oftast på vår och höst. Om du vill minska på allt hår som kan samlas i hemmet och på kläder kan du borsta hunden dagligen, bada hunden då det minskar fällningen. Det är också viktigt att välja rätt schampo för din hunds päls. 

Hur man vårdar en långhårig hund

Vårda din hunds päls

Du bör aldrig låta det bli tovor i pälsen. Om du inte kan sköta pälsen själv så låt en hundfrisör trimma och klippa din hund. Använd silkesdroppar i pälsen. På en väldigt långhårig hund bör man bada pälsen regelbundet. Det tar mer tid och kraft att vårda din hunds långhåriga päls. Hundar med längre hår som en collie, golden retriever, afghan och pudel kräver såklart mer av dig som hundägare. De fäller mer och kräver mer regelbundna bad och borstningar. En långhårig hunds päls är frisk om den är glansig och levande. Gå igenom pälsen varje dag och kolla efter tovor.

På vissa hundraser med riktigt långt hår väljer man att använda tofsar så att dom får undan håret från ögonen så dom ska kunna se. Hår i ansiktet kan skada hundens ögon. Hunden kan också bli osäker, så då är det bra att få undan håret i ansiktet och göra en tofs på huvudet. Du kan använda dig av gummisnoddar eller klämmor.

Trimma och klippa din hund själv

Om du har en hund med lurvigare päls så krävs en regelbunden klippning för hundens hälsa. Du ska klippa hundens päls när den är torr, och använda dig av en bra klippsax, trimningsmaskin eller klippmaskin. Det är dock viktigt att följa anvisningar eller rådgöra hur man ska klippa. Och om man ska klippa med sax är det viktigt att det är en vass sax, och man ska klippa längs med hur pälsen växer.