Borzoiklubben

Välkommen till Borzoiklubben.

Här kan du läsa om Borzoier, rasstandard och andra intressanta artiklar och information. När du bestämmer dig för en ras är det alltid bra att ta reda på så mycket information som möjligt, besök gärna någon lokal kennelklubb och sök upp kennlar och kanske ägare. Det är bra att få information från olika källor.

Borzoi ringen, Svenska kennel klubbens rasstandard register eller Alla hundraser ger dig väldigt mycket tips.

borzoiklubb

Här kan du läsa lite kort om våra lurviga vänner

Någon beskrev Borzoi hundarna såhär- Besatt av en lugn värdighet och oberoende, Borzoi ibland jämförs med en katt. (En väldigt lång katt!)

 Borzoier är ett kärt barn med många namn, de kallas för Ryskjakt hund, Rysk Vinthund, Lebrel Ruso eller Russkaya Psovaya Borzaya Barzoï, kallas för den ryska varghunden och härstammar från, Canis lupus familiaris. Det sägs att Borzoi hundarna kommer från de Centrala asiatiska länderna, de användes som jakt och uppsökande hundar. Det sägs att den ryska adeln använde dem för hetsjakt av t ex varg, räv, hare och andra mindre byten.

De påminner mycket om Greyhound i kroppen, och tillhör grupp 10, Vinthundar.

Borzoier är inte en jättevanlig ras som du ser strosandes här och där. De är lugna och försynta ända tills de ser ett bytesdjur. Med en blixtsnabb reaktion så kan de sätta fart, utan att du ens sett offret, Borzoier har en utmärkt välutvecklad syn.

Borzoier är väldigt vackra och ståtliga.  När de sätter fart efter ett byte ser det nästan ut som ett fluffigt moln i gallop. Med kraftfulla steg rör de sig otroligt snabbt men ändå mjukt flygande och graciöst.

Du kan finna Borzoier i alla olika färgkombinationer och pälsen är lång. En hanne kan bli så hög som 71 cm i mankhöjd, medan honorna något lägre med sina 66 cm.

Vikten varierar väldigt både för hanar och honor, hanar 35-50 kg och honor 25-45 kg. Trots sin storlek så har det ganska små hängande öron. De har långa graciösa ben och en smal kroppsbyggnad. Halsen är lång och så även nosen.

borzoiklubb

Din Borzoi kommer vara med dig i 10-12 år. Får den valpar kan du räkna med 5-7 stycken.

Trots att de är jakthundar behöver de inte miltals promenader varje dag, men du bör tillgodose deras springbehov. Bäst är det om ni hittar ett inhägnat område med högt staket, där de kan springa fritt och få sträcka ut sina långa ben.

Får de jaga blir de såklart extra glada, instinkten finns där och redo att användas blixtsnabbt, när de väl sätter fart är det svårt att få stopp på dem.

Trots sin jaktinstinkt är de väldigt trevliga hundar som inte skäller mycket. De kan vara lite blyga o misstänksamma mot främmande, men som en ståtlig hund med mycket värdighet går det snart över om det är trevligt folk.