Borzoi – den dansande hundrasen

Borzoi är en rysk hundras är rätt så slanka i sin kroppsbyggnad. De är långhåriga och var väldigt populära att användas till hetsjakter. Numera är den en helt vanlig sällskapshund. Många som har en sådan hundras som sällskap har den med i olika hundutställningar.

Borzoi tillhör gruppen Vinthundar och det är för deras slanka kroppsbyggnad. Deras kropp är uppbyggd för snabbhet och för att kunna komma upp i hög fart när den springer. En Borzoi har en mycket aristokratisk utstrålning. Pälsen är lång och vacker samt mycket silkeslen. När denna hundras rör på sig så kan man tycka att den rör sig dansande över golvet. När den springer så är det långa flygande steg som är rätt så kraftfulla av sig.

Borzoi - den dansande hundrasen

Borzoi är ett utpräglat flockdjur

De som köper denna ras blir oftast så förälskade så att de skaffar gärna fler efter den första. Det är oftast inga problem med att köpa andra hundar av denna ras för de går oftast alltid jämt ihop. Det är väldigt sällan som man måste dela på hundarna för att det ska bli lugnt.

Denna hundras är väldigt duktiga på att läsa av andra hundar och de har själva ett mycket tydligt hundspråk. När man pratar om flockdjur här så räknas inte bara hundarna in i den kategorin utan här gäller det även människor. Även katter och andra djur som finns i samma hushåll. Dessa är alltså väldigt enkla att ha med att göra. Skulle det dock komma in en främmad katt på tomten så jagas den därifrån rätt så fort.

Borzoi inne och ute

Är man ute efter en vakthund så ska man nog inte köpa en Borzoi. Den skulle nog inte vakta hemmet så bra och förmodligen skulle den släppa in boven och låta dom ta vad dom vill ha och det utan att lyfta på sig. Så länge boven inte rör deras plats. Däremot så är dessa hundar rätt så stora. En hane kan bli runt 75-85 cm i mankhöjd och honorna blir cirka 68-78 cm i mankhöjd. De är rätt så respektfulla bara på sin storlek så det kan hålla bovarna borta.

Denna hundras är rätt så lugna inom husets fyra väggar. Den är rätt så lat faktiskt. Ligger gärna och sover i soffan eller i ens säng. Den har dock full koll på en i alla fall fast man tror att den ligger och sover. Skulle man som ägare råka öppna kylskåpet så sitter hunden bredvid en i nästa sekund. Den kan ju få i sig något gott.

Ute är den raka motsatsen mot hur den är inne. Ute är det fart och fläkt som gäller. Den bjuder på mycket fart och har hela tiden sina öron på skaft. Den hör allt och älskar att springa. För att kunna låta hunden springa fritt ute så måste den vara mycket lydig. Är den inte det så rekommenderas ett inhägnat område. Den har en stor jaktinstinkt och man måste ha med sig att denna rasen har tidigare använts i hetsjakt mot vargar. En Borzoi har en stark syn och reagerar otroligt snabbt vid ljud och plötsliga rörelser. Skulle bytet komma utom synfältet så glömmer hunden bort stunden som var och fortsätter sin promenad.